Τα κουφώματα pvc, που είναι γνωστά και ως πλαστικά κουφώματα ή πιο σωστά συνθετικά κουφώματα, είναι τα κουφώματα που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη χώρα μας, παρόλο που σίγουρα ακόμα πρωτοπόρα είναι τα κουφώματα αλουμινίου. Ο κύριος λόγος είναι οικονομικός, καθώς τα κουφώματα pvc μπορούν να είναι περίπου 20% πιο οικονομικά σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου, ενώ παράλληλα δεν υπολείπονται στα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εκτός αυτού έχουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ότι τα κουφώματα pvc βοηθούν και στη θερμομόνωση του σπιτιού σας. Αυτό συμβαίνει διότι το πλαστικό ως γνωστόν είναι κακός αγωγός της θερμότητας, συγκριτικά και με τα κουφώματα αλουμινίου που δεν έχουν καθόλου θερμομονωτικές ιδιότητες.

Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι το pvc και τα πιο βασικά χαρακτηριστικά για τα κουφώματα pvc. Το PVC είναι η ονομασία για το πολιβινιλοχλωρίδιο, που σε αντίθεση με τα περισσότερα πλαστικά, αποτελείται μόνο κατά 43% από πετρέλαιο, ενώ το υπόλοιπο 57% είναι το κοινό μαγειρικό άλας. Το PVC είναι μία εντελώς νέα σύνθεση η οποία έχει αντιγραφεί από την φύση και είναι εξελιγμένο από το απλό πλαστικό που παρασκευάζεται από το καουτσούκ.

Πιο κάτω λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα που έχουν τα κουφώματα pvc, για να σας βοηθήσουμε να ενημερωθείτε σχετικά με τα κουφώματα γενικότερα. Βεβαίως σίγουρα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν τα “τέλεια” κουφώματα που είναι σε κάθε περίπτωση τα καλύτερα, αλλά τα κατάλληλα κουφώματα για την δική σας συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης καλό είναι να δείτε και τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή των κουφωμάτων, όπως για παράδειγμα τα ενεργειακά τζάμια, τα φύλλα, τον τύπο του κουφώματος και άλλα.

Είναι γεγονός πως τα κουφώματα pvc, που σε κάποιους είναι γνωστά και ως πλαστικά κουφώματα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας, και αυτό οφείλεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν και μας προσφέρουν. Παρακάτω θα τα δούμε αναλυτικά, αλλά συνοψίζονται στον πολύ καλό συνδυασμό τιμής και ποιότητας, στην εύκολη συντήρηση με περιορισμένο κόστος και τέλος στη μεγάλη διάρκεια ζωής. Ας δούμε όμως ένα προς ένα τα πλεονεκτήματα:

1) Το πρώτο πλεονέκτημα που χαρακτηρίζει τα κουφώματα pvc, όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω, είναι το κόστος τους, και βέβαια πάντα σε αναλογία με την ποιότητα. Τα κουφώματα pvc δηλαδή δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μια δεύτερη φθηνή λύση, αλλά μια οικονομική λύση μεν, εξίσου ποιοτική με τις υπόλοιπες. Μάλιστα σύμφωνα με τις μέσες τιμές της αγοράς, το κόστος για τα κουφώματα pvc είναι φθηνότερο 20% (ίσως και περισσότερο) σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές.

2) Άλλο ένα σημαντικό όφελος που σας προσφέρουν τα πλαστικά κουφώματα – τα κουφώματα pvc – είναι η αυξημένη θερμομονωτική ικανότητα, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι το πλαστικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι αν επιλέξετε κουφώματα pvc δεν θα υπάρχει μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον προς το εσωτερικό του σπιτιού και αντίστροφα, κάτι που συνεπάγεται για εσάς εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας. Βέβαια στα κουφώματα αλουμινίου μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα με την θερμοδιακοπή, όμως αυτό συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο κόστος για εσάς, για τα είδη ακριβότερα κουφώματα αλουμινίου.

3) Η ασφάλεια είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό για τα πιο σύγχρονα κουφώματα pvc. Πιο συγκεκριμένα παλαιότερα αποτελούσε σημαντικό μειονέκτημα, καθώς σε καμία περίπτωση τα πλαστικά κουφώματα pvc δεν μπορούν να συγκριθούν με τη στιβαρότητα των κουφωμάτων αλουμινίου. Όμως τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα κουφώματα pvc τοποθετείται πλέον ένα εσωτερικό προφίλ αλουμινίου, που προσδίδει μεγάλη ασφάλεια και σιγουριά στα κουφώματα pvc και συνεπώς και στο σπίτι σας.

4) Η ηχομόνωση είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα για τα κουφώματα pvc, καθώς το πλαστικό εκτός από κακός αγωγός της θερμότητας που είδαμε παραπάνω, δεν επιτρέπει και τη μετάδοση του ήχου. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με μελέτες, τα κουφώματα pvc μειώνουν την ένταση των εξωτερικών θορύβων κατά 70%.

5) Άλλο ένα πλεονέκτημα που έχουν τα κουφώματα pvc είναι η μεγάλη ευκολία στην τοποθέτηση τους στο σπίτι σας. Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς η εφαρμογή των κουφωμάτων pvc είναι τέλεια και οφείλεται στη μικρή σκληρότητα του υλικού, που το κάνει πιο εύκολα διαχειρίσιμο από τα συνεργεία.

6) Τα σύγχρονα κουφώματα pvc χαρακτηρίζονται από υψηλή αντίσταση στη βροχή και στους δυνατούς ανέμους, ενώ λόγο αυτής της στεγανότητας δεν “ιδρώνει” εσωτερικά το προφίλ (δεν γίνεται δηλαδή συγκέντρωση υδρατμών), κάτι που συμβαίνει στο εσωτερικό των κουφωμάτων αλουμινίου.

7) Τέλος τα κουφώματα pvc χαρακτηρίζονται από ελάχιστο κόστος συντήρησης και ταυτόχρονα μεγάλη διάρκεια ζωής. Πρέπει να γνωρίζετε πως τα πλαστικά κουφώματα, δηλαδή τα κουφώματα pvc, δεν χρειάζονται βάψιμο και γενικά συντήρηση, παρά μόνο έναν περιοδικό καθαρισμό κυρίως για λόγους αισθητικής, όπως άλλωστε και τα κουφώματα αλουμινίου. Εκτός αυτού όμως δεν σαπίζουν (όπως τα ξύλινα κουφώματα), δεν στρεβλώνουν και δεν σκουριάζουν, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Επίσης τα κουφώματα pvc αποτελούν και αυτά εν μέρει οικολογικά υλικά, καθώς το pvc μπορεί να ανακυκλωθεί έως και εφτά φορές μέχρι να αχρηστευθεί, ενώ τα προφίλ από τα κουφώματα pvc έχουν την ιδιότητα να σβήνουν μόνα τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, όταν δεν υπάρχει αναφλεκτική πηγή.

 

Από την άλλη πλευρά βέβαια και τα κουφώματα pvc έχουν και μειονεκτήματα εκτός από πλεονεκτήματα. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά αυτά τα μειονεκτήματα:

1) Το σημαντικό μειονέκτημα που υποστηρίζουν οι περισσότεροι για τα πλαστικά κουφώματα, δηλαδή τα κουφώματα pvc, είναι ότι είναι ευάλωτα στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και αντιδρούν, κάτι που ενδέχεται μετά από χρόνια να οδηγήσει στην αλλοίωση του χρώματος και πιο συγκεκριμένα στο κιτρίνισμα. Κάτι τέτοιο όμως ήταν πιο έντονο σε περασμένες δεκαετίες και κουφώματα από πλαστικό χαμηλής ποιότητας. Πλέον τα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα pvc δεν κιτρινίζουν και γενικότερα δεν αλλοιώνεται το χρώμα τους είτε είναι χρωματιστά είτε λευκά, καθώς η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται έχει βελτιωθεί σημαντικά με το πέρασμα των χρόνων.

2) Άλλο ένα αρνητικό χαρακτηριστικό των κουφωμάτων pvc, που περισσότερο όμως αναφέρεται σε παλαιότερα χρόνια, είναι αυτό της ασφάλειας. Παλαιότερα που τα κουφώματα αποτελούταν μόνο από pvc υπήρχε ένα κενό ασφαλείας, καθώς ως γνωστόν το πλαστικό δεν είναι συμπαγές και στιβαρό υλικό, αλλά είναι πιο ευάλωτο. Και αυτό το πρόβλημα, όπως και εκείνο με το κιτρίνισμα, έχει ουσιαστικά λυθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς πλέον τα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα pvc συμπεριλαμβάνουν και ένα εσωτερικό προφίλ αλουμινίου, που δίνει στα κουφώματα σας ασφάλεια, σιγουριά και στιβαρότητα.

 

Loading...

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ferkonal/public_html/wp-includes/functions.php on line 4755

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ferkonal/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 110